(English translation will come soon)

Vårt liv med RS 28 Sandefjord

Gunn von Trepka

 

13. august 1993 hentet vi Sandefjord på Dronningen og seilte henne hjem til Ormøya.  Denne dagen var starten på 16 fantastiske år med RS 28 Sandefjord. Alan og jeg flyttet ombord i løpet av en ukes tid, stablet alle våre eiendeler på lager og ble fastboende ombord. Vi  tok med oss kun det vi trengte for å ha et komfortabelt liv. Vår første jul ombord var meget bra og veldig spesiell,  med pyntet juletre og den tradisjonelle julelunsjen med bordet dekket som vanlig med juleduken etter min mor. De årene vi bodde ombord hadde vi mange hyggelige samlinger rundt bordet i salongen som var dekket med damask og krystall. Det var godt å leve ombord Sandefjord, vi kunne ikke ha det bedre.

 

Våre planer for Sandefjord var to ting; for det første  hun skulle være familiebåt, Emil, eldste barnebarn ble  født i juli 1994 og var med på Toddyseilasen samme høst. Sammen med søster Silje, har de begge hatt  alle sine sommerferier ombord. Det har også vært mange fine seilaser opp gjennom årene med tre generasjoner ombord.

 

For det andre ønsket vi å seile regatta i Tall Ships Races. Vi opplevde at Sandefjord var den perekte båt til å seile på havet i hardt vær og med ungdommer som mannskap. Det første året jobbet vi frem mot å delta i TSR 1995 fra Edinburgh til Bremenhaven.  Vi måtte skifte stormast, storgaffelog klyverbom, alt ble gjort med god hjelp fra gode venner og familie. Det måtte anskaffes navigasjons- og sikkerhetsutstyr slik at vi tilfredstilte kravene for deltagelse i TSR og alt ble klart klart til avreise fra Oslo i juli 1995 til vårt første TSR med Sandefjord, ombord var vi 6 elever og 3 voksne, skipper og 2 styrmenn.

 

Det ble en meget vellykket første regatta med Sandefjord både for båt, elever og skipper, en seilas som ga oss alle blod på tann og ønske om å delta i flere TSR. I 1996 seilte vi Rostok - St.Petersburg,  i 1997 Aberdeen - Trondheim med Cruise in Company til Stavanger.  Fra Stavanger overtok Christian som skipper og deltok i regattaen Stavanger - Gøteborg, med flere av dagens medlemmer i SSCA som mannskap. De to siste årene vi deltok i Tall Ships Races var i 1999 Lerwick - Aaalborg og i 2000 Stockholm - Flensburg.

 

Utenom regattsseilasene var det familieseilaser med Heidi, Christian og barna langs norskekysten og svenskekysten sammen med gode venner enten ombord Sandefjord eller seilende i egen båt. Sandefjord med sitt store dekk ble ofte et samlingspunkt i vennegjengen og som en hønemor for de noe mindre vennebåtene. I mange år var også Sandefjord også "moderbåten" for optimistseilerne fra Bundefjorden seilforening på pinseleier på Fjærholmen.

 

I 1996 flyttet Gunn og Alan på land, men aktivitetene ombord ble ikke mindre av den grunn, det ble holdt jentekurs om bord, vi seilte Trutning-og Toddy-seilaser, vi fortsatte med å delta i TSR og hadde mange fine famile- og venneseilaser.

 

Det skjedde en endring i livet vårt, i 1999 fikk jeg diagnosen leddgikt, og det ble etterhvert vanskelig for meg å delta ombord i arbeid og seilas. Ved kjempegod hjelp og støtte fra Christian og Heidi, klarte Alan å holde Sandefjord ship shape, men så mye seilas klarte Alan og jeg ikke alene lenger. Så de siste par årene ble Sandefjord stort sett brukt noen sommeruker hvert år og lå i bøya flere uker uten å være i bruk. Sakte men sikkert ble det klart for meg at det ikke var riktig at en så flott båt som Sandefjord bare skulle ligge i bøya uten å seile på havet som hun var bygget for. Det er stort ansvar å eie en så flott båt og hun burde få nye eiere som kunne ta bedre bruke henne mer enn det Alan og jeg kunne. Tanken på å selge ble sterkere og sterkere, det var ingen lett avgjørelse å ta, men det var en riktig avgjørelse.

 

Vi begynte en salgsprosess som for oss ble i første omgang,  å snakke høyt om det til venner og bekjente ogla henne ut på Den norske veteranredningsskøyte forenings,DNVF, nettside. Gjennom denne nettsiden fant Sandefjord sine nye eiere, Lena og Ingvald Stølås fra Auklandshavn. De er medlemmer av SSCA, med sin seilskøyte Skjælø, men ønsket seg en orginal redningsskøyte.

Og slik gikk til, Lena og Invald kjøpte Sandefjord, Sandefjord har fått engasjerte, dyktige og dedikerte nye eiere og 9. september 2009 kastet Sandefjord loss fra Ceres brygga ved Ormøya, og satte kurs vestover mot Haugesund, sammen med Lena og Ingvald var Alan, Christian og Silje og noenr venner, med ombord på seilasen vestover.  Og den historien kan du lese på RS 28 Sandefjords nye nettsiden, skrevet av de nye eierne Lena og Invald.

 

Gunn, Alan, Heidi, Christian, Silje og Emil takker Sandefjord for alle gode minner, gleder og seilaser gjennom 16 år og ønsker henne lykke til videre i sitt seilende liv sammen med Lena og Ingvald.

.