Strandebarm og Tristan

23.07.2014

Hvordan kan det være noen forbindelse mellom Strandebarm i Norge og øygruppen Tristan da Cunha langt sør i Atlanterhavet? Vi går tilbake i historien til den gang Sandefjord og Tambs ble bedt om å være ekspedisjons-skip for en Norsk Forskningsekspedisjon til Tristan da Cunha. Dette var i 1937/38, sosiolog P.A.Munch, altmuligarbeider Severin Skjelten og en hel gruppe med andre forskere reiste ned for å undersøke både befolkning og dyreliv. (Mer om ekspedisjonen og resultater fra denne kan ses her: Tristan da Cunha, 1937/38.)

 

Det er lite nevnt i historien at Sandefjord deltok her, hun skulle frakte ekspedisjonsdeltakerene og utstyr mellom øyene og ble vel slik mer et redskap enn et "medlem" av ekspedisjonen. Hun var hyrt inn av ekspedisjonen og hadde således status som arbeidsbåt. Erling Tambs seilte henne ned, mens ekspedisjonsdeltakerene reiste med større fartøyer. Som et lite apropos kan det nevnes at det skulle gå nesten 40 år til, før den første lystbåten kom til Tristan da Cunha. Det var Sven Lundin med sitt lille fartøy BRIS. Han har gått inn i seilerhistorien som det første lystfartøy med anløp på disse øyene og bøkene anbefales :-)

 

P.A.Munch tok senere med seg sin familie og flyttet til USA der han fortsatte sitt arbeid. I vår fikk vi en henvendelse fra datteren hans, Trine Munch. Hun skulle besøke sin fetter i Strandebarm og inviterte da Sandefjord til å komme dit samtidig. Hun kunne fortelle at hennes fetter, Storm Munch, hadde restaurert huset til forfatteren Hans E. Kinck og flere andre bygninger i Strandebarm. Dette brukes til både kunstutstillinger, museum, familiested, utleielokaler og er en perle vel verdt et besøk.

 

Den aktuelle helgen seilte vi avgårde mot Strandebarm etter arbeidstid. På forhånd hadde vi avtalt med marinaen der om at det var plass, da vi forventet å komme frem på morgenkvisten neste dag en gang. Strandebarm Marina kan også anbefales!

English short version: Trine Munch, daughter of P.A.Munch, from the expedition to Tristan da Cunha 1937, live in USA and came to Strandebarm, Norway this summer. Her relative, Storm Munch, has an old museum/house in Strandebarm and Sandefjord was invited to visit them there. For us all this became a voyage in history. Both about Sandefjord, and also the history of the house in Strandebarm.

Her følger litt bilder fra besøket.

 

Flott natur og fjell i skumring på vei mot Strandebarm.

Norwegian nature by night.

Trine Munch og hennes mann Jerry ombord i Sandefjord.

Trine and her husband in Sandefjord

 
 

Kinckhuset i Strandebarm. I det øverste loftsvinduet her, finner en rommet der Kinck skrev sine verker. 

The Kinck house

Vi ble invitert på grillmat om kvelden.

Svært koselig, lærerikt, god mat og veldig hyggelig samvær.

Da familien, midt blant alle de flotte antikvitetene, også benytter boligen til landsted, må jeg tilstå at jeg vel aldri har holdt en salatbolle mer forsiktig.

De med sans for gammelt porselen og keramikk vil fullt ut forstå hva jeg mener. Bare dekketøyet var en opplevelse i seg selv.

 Having a barbeque 

 
 

Dagligstuen i Kinckhuset. Maleriene er malt av Kinck selv.

The living room in Kinckhouse.

 

Det var en tilstelning i løa med mange gjester, men se den flotte eika! 

600 år gammel, med en stamme i begynnelsen som videre deler seg i 13 stammer. Her var det laget en stige opp og snekret gulv der stammen delte seg. Flere av trærne på eiendommen var tilsvarende gamle, praktfulle trær!

The oak is about 600 years old.

 

Familiemedlemmer av P.A. Munch ombord. Visitors from the Munch family.

 

 
 

Ved avgang hjemover, kom Storm ned med kanon og vi fikk salutt og flagghilsing da vi gikk. De gjorde riktig stas på gamle Sandefjord i Strandebarm :-) 

Storm Munch gave Sande salute when leaving Strandebarm

  Endel av familiemedlemmene ble med "rundt neset" til Bakka og fikk en liten følelse av Sandefjord i bevegelse. På bildet her er Erin, oldebarn av P.A.Munch og barnebarnet til Storm Munch. Det må jo være litt spesielt å vite ombord i samme skute var også deres forfedre for ca 77 år siden.

Været her på Vestlandet er fantastisk for tiden. På mesteparten av turen hjem var det havblikk.

The weather is beautiful

 

 

[counter]

Antall kommentarer: 0

Navn: E-postadresse: Hjemmesideadresse:
Melding:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Skriv inn koden innebygd i bildet